Brännvinsberget i Ore skogsrike avverkat av Sveaskog

Sveaskog har avverkat en skyddsvärd skog vid Brännvinsberget i Ore skogsrike strax norr om Furudal. I skogen fanns 40 olika rödlistade arter och signalarter.

Trots samråd och besök på platsen med Sveaskog avverkades området.
– Vi är chockade. Aldrig trodde någon att ett miljöcertifierat (FSC) skogsbolag skulle avverka en så skyddsvärd skog. Och den här gången är det inte frågan om ett så kallat misstag!

Sveaskogs naturvårdsprofil håller på att haverera. Deras skogsbruk strider mot bolagets miljömärkning (FSC) och riksdagens miljömål.

2012 inventerades Ore skogsrike översiktligt av Naturskyddsföreningen. Det kan läsas i ”Ore skogsrike ett levande skogslandskap i Rättviks kommun”

Världsnaturfonden utsåg 2015 Ore Skogsrike till en Pärla, extra skyddsvärd och vacker natur i Sverige. Området har visat sig vara ett för Sverige och Västeuropa unikt skogslandskap med tallnaturskog. Naturvärdena finns dokumenterade i ett tiotal olika inventeringsrapporter

Sveaskog har även avverkat och nyligen avverkningsanmält många andra dokumenterat skyddsvärda skogar i Rättvik. Det framgår av inventeringsrapporten med namnet ”Ändå hugger man… Rapport från Ore Skogsrike 2017 med en analys av Sveaskogs naturvårdsambitioner” av Sebastian Kirppu, Helena Björnström och Bengt Oldhammer.

De har gjort sitt arbete under sommaren och hösten på uppdrag av Naturskyddsföreningen i Rättvik. Det är en uppföljning av rapporten ”Ore Skogsrike – Ett levande skogslandskap i Rättviks kommun. Inventeringar av skyddsvärda skogar utförda under 2011–2013”

Rapporten kan laddas ner. Den finns också i en tryckt version

Ladda ner rapporten: Ändå hugger man….

Dela

Kommentera

One thought on “Brännvinsberget i Ore skogsrike avverkat av Sveaskog

 1. Hej

  Sorglig läsning. Jag har sedan några år försänkningar i Furudal och det gjorde ont när jag reste upp till Ejheden för ett par år sedan och såg alla sår i skogarna, inte minst av skogsbilvägarna. Var det värsta jag sett. När jag i somras reste upp till Fulufjäll var det samma sak. Hela sträckan utmed väg 70 var bara ett enda stort område av gamla och nya hyggen. Man skäms över skogspolitiken i Sverige. Jag kan förstå sorgen hos de av er som vandrat, inventerat mm på Brännvinsberget och andra skyddsvärda ställen och ser hur man bara plöjer fram. Sveaskog har ju ansvar för våra skogar.

  Jag skall inte gå in på några detaljer, men har haft egen erfarenhet av ”grön” skogsbruksplan utfärdad av Södra skogsägarna. På grund av deras dålig råd som gick emot mina egna ideer ledde att jag drabbades hårt av Gudrun och Per. Men de ideer jag hade börjar man nu anamma. Det var ju typiskt brukad skog men ändå. Jag har sålt skogen. Jag har fått en inblick i hur både Skogsstyrelsen och Södra tänker. ”Du skall vara lönsam lilla vän”. Den gröna planen var väl en föregångare till FSC-märkningen idag. Jag ger inte ett dyft för allvaret bakom certifieringen. Därför är jag inte det minsta förvånad att Sveaskog har avverkad skyddsvärd skog.

  Jag bor i Järfälla och är än så länge ordförande i Järfällakretsen. Här har vi ju tur att mycket av skogsmarkerna är skyddade som reservat, vilka bildades på 1980-och 90-talen med mycket hårt arbete från Naturskyddsföreningen på plats. Vi har en egendomlig konstellation norr om Järfälla, Sollentuna Häradsallmänning med flera kommuner plus privata skogsägare som delägare, en konstruktion från medeltiden, sägs det. Vi har haft vandringar ledda av kretsen och också tillsammans med förvaltaren av skogen. Häradsallmänningen är FSC-märkt, förstås, men huvudsyftet med skogsskötseln är förstås ekonomiskt.

  Kretsen skall återuppta både inventeringsgruppen och skogsgruppen under 2018. När det gäller fåglar, kärlväxter och svampar har vi bra kompetens. När det gäller inventeringarna är vi inte så bra på lavar. Skogarna runtom Järfälla är ju brukade skogar sedan tidigare, men någon gång måste man ju börja bevara gamla träd, döda träd osv. Vi behöver inventera Häradsallmänningen främst med avseende på lavar och försöka få ägarna att övergå till naturskogsbruk i alla fall.

  Hälsningar

  Karin Hanze ordf Järfällakretsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.